Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ) и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ са пловдивските представители – организатори на програмата и участници в проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ на 30 септември 2022 г., понеделник.

Двете научни институции са партньори по проекта заедно със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружението „Наука“, Тракийския университет – Стара Загора, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“, Института по математика и информатика – БАН, Регионалния исторически музей – София, Клуба „Млади таланти“ и Единния център за иновации – БАН.

Мотото, което тази година обединява представителите на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията в България, е: „Научните изследвания и иновациите са ключът за бъдещето, което искаме“, обясни доц. Весела Казашка от ЦРСББ.

banner

През месец юни с тематично информационно рали в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Русе бе даден старт на Европейската нощ на учените в България. Партньорите по проекта се включиха като организатори и участници в обучителни семинари. Самото обучението по време на семинарите бе фокусирано върху младите учени и как да се говори за наука, какво представлява научното менторство и менторството в изкуството. Учени и учители имаха възможност да споделят иновативни форми на обучение, добри практики в STEAM и STEM обучението, разказа Цветомира Иванова от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“

Първото събитие в програмата бе информационно рали, на което бяха поканени учители и млади изследователи, които получиха информация за иновативни форми на обучение и форми на научна комуникация. Обучението се проведе на 22 юни 2022 година в Централната сграда на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ и в неговите рамки бяха показани видеа с утвърдени млади учени и хора на изкуството, представители на двете партниращи пловдивски институции – ЦРСББ и АМТИИ. Видеата са разпространени чрез социалните мрежи и канала на сп. „Българска наука“, достъпни на сайта на списанието: https://nauka.bg. В тях учените и творците разказват за постиженията на своите организации, за научната дейност, която развиват, за любопитството и музите, които ги карат да вървят напред и да творят.

През месец август 2022 г. АРТКЛАС Център чрез Фейсбук стартира два фотоконкурса – „Моят учител – 2“ и „Моят град“. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от различни възрасти, които посредством снимките си да разкажат за учителите си, които са предопределили бъдещото им професионално и лично развитие, и за любимия си град. Фотосите представят учителите, които първи са запалили пламъчето по любимия предмет, превърнал се в професия или останал като хоби в сърцата на учениците, представят и духа и красотата на Пловдив през погледа на неговите жители.

През септември стартират събития намясто, които тази година са свързани с учениците в училищата със STEAM и STEM центрове. Преподаватели от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще проведат майсторски класове по графичен дизайн, моден дизайн и иновации в изкуството в STEAM центровете на училищата по изкуства в града. Акцентът във всички майсторски класове ще бъде приложението на новите технологии в изкуството.

Доц. д-р Александър Гьошев ще води майсторски клас на тема „Знаци и визуална комуникация“ в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Той ще разкаже на учениците как с помощта на инфографиката, компютърните програми и наличието на концепция може да се представи символно информацията. Доц. д-р Динка Касабова ще разкрие техники за проектиране и декорация на текстила пред ученици от Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив. Курсът „Моден дизайн“ ще е полезен за учениците, които искат да продължат обучението си в областта на сценичните изкуства, декора и сценичните облекла. Ас. Виктор Новак ще представи шрифтово проектиране и дигитализация пред ученици в НХГ „Цанко Лавренов“ в майсторския клас, озаглавен „Графичен дизайн“. Организиран е и уъркшоп на тема „Управление на проекти“, в който преподавателите от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ ще помогнат на ученици да развият концепция и да съставят бюджет на собствено проектно предложение.

Националната търговска гимназия в града ще бъде домакин на дискусионен клуб на тема „Арт предприемачество в дигиталната сфера“. Партньорите ЦРСББ и АМТИИ са подготвили и майсторски класове под мотото „Точните науки и светът в нас“, които ще се проведат в Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ и в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Учениците ще могат да участват в онлайн състезания на телефони с Android с МеСиЗа (метазнаков символен запис на изречението), граматическа игра, създадена от доц. дфн Петя Бъркалова и Ива Неделева за часовете по генеративен синтаксис с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Учениците също така ще имат възможност да се докоснат до природните науки, като участват в биологически експерименти.

Тясната връзка със STEAM и STEM центровете в града мотивира пловдивските партньори в проекта „К-ТРИО – Европейска нощ на учените 2022“ да насочат вниманието си към ръководителите на центровете, като те ще бъдат героите в новата книга с интервюта, като носители на новото, ментори и хора, създаващи и възпитаващи бъдещото поколение изследователи и изобретатели. Заглавието на книжката е „Младите пътешественици в науките. STEM и STEAM бъдещето като нова философия на образованието“.

Началото на събитията, свързани с Европейската нощ на учените, в АМТИИ ще бъде дадено с концерт на докторанти на 23 септември 2022 г., петък. Концертът е с начален час 16:00 ч в Концертна зала на Академията. На същата дата на официална церемония ректорът на АМТИИ – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ще открие тазгодишното издание на Европейската нощ на учените и ще представи част от проектите на ръководеното от нея висше училище.

Журналистката Ваня Драганова разговаря с ръководителите на девет STEAM и STEM центъра, а взетите интервюта ще бъдат достъпни на хартиен и на електронен носител. Премиерата на книгата с интервюта е насрочена за 30 септември 2022 г., петък, в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

На 30 септември академичната библиотека с фонотека също отваря вратите си за ученици, студенти и широката публика, които искат да се запознаят с историята на звукозаписа и да се превърнат в библиотекари за един ден.

На 25 септември, неделя, АРТКЛАС Център ще посрещне всички малки изследователи и техните родители. Две творчески работилници ще провокират интереса и любопитството на децата – една арт работилница, в която ще рисуват, и една техническа лаборатория „Млад електротехник“, в която ще сглобяват модели по ел. схеми.

На официална церемония на 30 септември в ЦРСББ старт на Европейската нощ на учените ще даде директорът на Центъра. Откриването ще се състои в новопостроената сграда в жк „Тракия“ на ул. „Свети Княз Борис I – Покръстител“ №14. Събитието е със свободен достъп и ЦРСББ ще очаква всички желаещи ученици, учени, граждани и гости на Пловдив. Доц. Гечев ще разкаже за проектите и за възможностите за развитие на науката в България, както и възможностите за кариерно израстване в ЦРСББ. Д-р Актар Али ще представи проекта CAFTA, финансиран по националната програма ВИХРЕН 2021 г. Проф. Майкъл Санди, почетен професор по геология на Университета в Дейтън, Охайо, САЩ, ще изнесе лекция на тема „Великани от древността в България и по света“.

Лабораториите на Центъра, които са оборудвани с най-модерна изследователска техника, ще отворят врати за младите изследователи от училищата, които ще могат да се потопят в един нов и интересен свят – света на науката, света на молекулярната биология. Учените от ЦРСББ ще представят забавната и интересна страна на науката, а учениците и децата ще имат възможност лично да посеят растения в оранжериите на Центъра, за да усетят как протича ежедневната работа на един учен и изследовател.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space