Университетът по хранителни технологии в Пловдив и тази година бе домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, който се организира в рамките на дефиле „Вино и гурме 2024“ от Съвета по туризъм в града и висшето училище.
Начело на експертната комисия бе проф. Христо Спасов, дългогодишен преподавател в катедра „Технология на виното и пивото“ в УХТ. Нейни членове бяха елитните шеф готвачи Николай Боруков от ресторант „Salt & Pepper“ в Пловдив, Райчо Марков, собственик на ресторант „Паваж“ в Капана, Явор Захариев, притежател на ресторант „Перфетто“ в София и Екатерина Терзиева, журналист и организатор на винени и кулинарни турове.
Надпреварата беше сериозна, тази година участниците представиха по атрактивен начин полезни ястия, красиви блюда и специални вина, с които се стремяха да допълнят вкусовите усещания. Според доц. Кремена Никовска, организатор на надпреварата, конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино, стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да привлече повече гости в Пловдив.
На първо място бе класиран чийзкейк със спанак, биволско сирене и домашно ягодово сладко от фермата на „Иван Ечев“, комбиниран с вино розе от каберне фран на винарска изба „Ноя“. Втори се класира натурален шоколад с 90% какао, козе сирене, сушени листа от рози, лиофилизирани малини и сладко от зелени орехи на био пекарна „Златното зрънце“. Той беше поднесен с десертно червено вино на винарна „Косев“. Третата позиция заеха млечни перли със зехтин и домашно малиново сладко на Млекарница „Заара“ и вино Тамянка на „Zaara estate“.
Победителите в конкурса ще бъдат наградени с плакети тази вечер в ресторант на хотел „Best Western Plovdiv Hills“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space