Най-мощната геомагнитна буря от 21 години насам връхлетя Земята. Като следствие от това милиони хора в Северното полукълбо станаха свидетели на красиво северно сияние, което бе наблюдавано в много по-южни ширини от обичайното.

Гледката бе видяна от жители на Централна и Западна Европа, включително и в България, най-вече в северозападната част на страната.

Геомагнитната буря е от пета степен по петстепенната скала за интензитета на тези бури, като такава се случва на Земята за първи път от 2003 г., според американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Явлението е предизвикано от серия изхвърляния на коронална маса (големи изхвърляния на плазма и магнитни полета) от Слънцето. То вече предизвика смущения в работата на спътниците, сателитната навигация, електрическите мрежи и др.

banner

Като страничен ефект от тези изригвания е именно северното сияние.

То бе наблюдавано и в САЩ, като федералната авиационна администрация на страната заяви, че не очаква значителни въздействия върху националната система за въздушно пространство.

Последната буря от пета степен е била през октомври 2003 г., като е наречена „Хелоуинската буря“. Тя предизвиква прекъсвания на тока в Швеция и повреди в трансформатори в Южна Америка.

Северното сияние ще може да бъде наблюдавано и през уикенда, тъй като Слънцето наближава пика на 11-годишния цикъл, който води до повишена активност. За по-добрата гледка ще допринесе и очакването за ясно небе през следващите дни.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space