Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса.

Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека.

Промените в Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравна каса е в интерес на всички по веригата пациенти, лекари и фармацевти. Заради намаляването на плащанията за изпълнение на безплатните за пациентите рецепти, аптеките, които работят с касата, икономически трудно ще издържат – каза още Стефан Минков.

„На практика, ще бъде абсолютно минимална, което не оправдава извършването на тази дейност, защото тя е свързана обикновено с висок риск, с голям брой разходи и, съответно, няма как да бъде оправдана с подобни нива на заплащане. Беше редно да се договори предварително компенсаторен механизъм, преди да се приема тази наредба“.

banner

В 10 часа в Министерството на здравеопазването започна среща по темата с министър Галя Кондева, представители на Националната здравноосигурителна каса и „Информационно обслужване“.

Освен в Добрич днес и русенските фармацевти също изразиха недоволството си с промените в наредбата за предписване и отпускане на лекарствени средства. Те се събраха пред сградата на Регионалната здравна каса и разясниха исканията си.

Около 80% от лекарствата, които се търгуват в страната, са реимбурсирани и аптеките нямат право на надценка върху тях. За обслужването на пациентите обаче фармацевтите получават 5 лева от Здравната каса и тази сума според промените, ще отпадне.

„Ако пациентът си размени датите, тогава какво правим?! Тази хипотеза никой не я е споменал…Става едно обикаляне на пациенти за инсулини, хората са притеснени, от цялата работа ще страда и пациентът, освен нас“.

Русенските фармацевти се надяват промените да бъдат добре обмислени и да се въведат след съгласуване със софтуерните фирми, предава бнр.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space