Министърът на правосъдието Атанас Славов ще участва в неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз (ЕС) „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“ в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на министерството. Заседанието е първото в рамките на Белгийското председателство и ще се проведе на 26 януари.

В дневния ред на министрите на правосъдието на ЕС е предвидено обсъждане на борбата с организираната престъпност, свързана с трафик на наркотици. Ефективното противодействие на организираната престъпност беше предмет на активни дискусии както по време на Шведското, така и по време на Испанското председателство на Съвета, припомнят от Министерството на правосъдието. Очаква се Белгийското председателство да включи този въпрос в стратегическите приоритети за новия законодателен цикъл на ЕС (2024 – 2029 г.).

Министрите ще обменят мнения относно добавената стойност на мрежата от прокурори и съдии от държавите членки с практически опит за разбиване на престъпни мрежи, както и относно съдебното сътрудничество с трети държави, по-специално с юрисдикции, които не сътрудничат.

banner

Ще бъдат дискутирани и усилията на предходните председателства на Съвета на ЕС за трайното включване на въпроса за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода и тяхното влияние върху взаимното доверие между държавите членки.

Председателството поставя на дискусия въпроси, свързани с възможностите за засилване на взаимното доверие между държавите в ЕС по отношение на изпълнението на присъдите и улесняването на съдебното сътрудничество за целите на изпълнението им.

Заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова също ще участва в неформално заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“.

Румънски и гръцки евродепутати, към които се присъедини и българският депутат Даниел Лорер са изпратили писмо до гръцкия министър на имиграцията и убежищата Димитрис Кайридис, който също участва в заседанието на Съвета. В писмото те настояват да се премахне контролът по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния и Кайридис да отправи предложението по време на неформалната среща.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space