На изключително опасно атмосферно влияние ще сме подложени след броени часове. Центърът за прогнозиране космическото време на САЩ издаде предупреждение, че Земята ще бъде ударена от най-силната магнитна буря за последните 20 години.

Постът бе публикуван в социалната мрежа X и гласи, че „поне 5 насочени към Земята изхвърляния на коронална маса са наблюдавани и се очаква да пристигнат в петък по обяд (вечер, българско време), като ще продължат до неделя, 12 май“.

Както е известно, по време на активната си фаза Слънцето изхвърля големи маси от плазма и след като потокът от частици стигне до планетата ни, той бомбардира земната атмосфера, пораждайки по този начин геомагнитна буря.

При подобни явления са възможни смущения в радиокомуникациите и в чисто човешки план, силно главоболие.

banner

Според учените от Центъра, интензитетът на настоящото изригване ще е толкова сериозен, че е съвсем възможно Полярното сияние (породено от навлизането на частици слънчева плазма във високите слоеве на атмосферата) да бъде видимо в по-северните държави в Европа. Съществува дори и известен шанс да може да се наблюдава и от България, въпреки че той е сравнително нисък.блиц

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space