Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещна днес в Градската художествена галерия на ул. “Съборна”, група от 15 стажант-аташета, които участват в специализирано обучение по „Културна дипломация“, предназначено да подготви професионално бъдещите дипломати на Република България.

Това е четвъртият път в рамките на няколко последователни години, в които Пламен Панов е поканен да изнесе лекция и да дискутира различни теми, с участниците в специализираните обучения, които Българският дипломатически институт и Държавния културен институт към МВнР организират. Курсът по „Културна дипломация“ има за цел повишаване на професионалната квалификация и външнополитическата компетентност на участниците, преди началото на дългосрочното им командироване, за привеждане на дейността на българските културни институти в чужбина в съответствие с приоритетите на външната политика на Р България.

В рамките на няколко дни при посещението си в Пловдив, бъдещите дипломати се запознават с богатото културно-историческо наследство, посещават забележителности, музеи, културни събития. По традиция беседата със заместник-кмета се провежда в сградата на Градската художествена галерия в Стария град. Изборът съвсем не е случаен, защото сградата е една от най-забележителните постройки в града, проектирана от арх.Йосиф Шнитер през 1881 година, а фондът на галерията е един от най-богатите, наброяващ над 7200 творби на изобразителното изкуство.

Това е XVIII-ти випуск стажант-аташета в МВнР, които в началото на обучението си са избрали за свой патрон видния политик и общественик Александър Малинов. Традицията всеки нов випуск млади дипломати да избира свой патрон е започнала през 2014 г. В момента тяхното обучение е към своя край, след което всички те ще явят на задължителен изпит.

banner

Заедно със стажант-аташетата в Пловдив бяха г-жа Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към МВнР на Република България и Йордан Стоичков – началник на отдел „Обучителни, изследователски и проектни дейности“.

Както и в предишните срещи, в разговорите бяха засегнати много теми, свързани с Пловдив, България, Европа, международните отношения и дипломация. От историята на най-стария жив град в Европа и един от най-старите в света, през титлата Европейска столица на култура, богатото културно-историческо наследство и неговото опазване, бяха засегнати и теми, свързани с това защо културата трябва да бъде развивана и как тя влияе на средата на живот и на икономическия растеж. Пламен Панов даде примери с големи събития от културния календар, как събитията и културното наследство влияят на ръста на туризма и по какъв начин инвестициите в култура носят добавена стойност. Заместник-кметът разказа и за политиките на община Пловдив по отношение на инвестициите в нова или съществуваща културна инфраструктура. Стана дума за Кино Космос, Форум Изток-ЮГ, Небет тепе и Източната порта, публично- частното партньорство при Епископската базилика, както и проектите с музеите и наскоро приключилия проект за „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, финансиран по ФМ на ЕИП 2014-2021 г.

Засегната бе темата за работата на община Пловдив с българските културни институти в чужбина и българските общности зад граници и инструментите за финансиране на представянето на българско изкуство зад граница. Стажант-аташетата зададоха и въпроси, свързани с побратимените градове и начина на привличане на инвестиции в Пловдив.

На финала участниците в обучението си направиха обща снимка за спомен от срещата. Утре вечер те ще посетят премиерата на „Кармен“ на Античния театър, част от програмата на тазгодишното издание на международния фестивал OPERA OPEN.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space