Агенция „Медиана“ представя изследване на обществените и политически нагласи седмица преди изборите 2 в 1 на 9 юни 2014 г.

ГЕРБ – 28.6%, „Възраждане“ – 14.9%, ДПС – 13.5%, ПП-ДБ – 12.9, БСП-8.6%

Шанс за парламента има и „Има такъв народ“ (ИТН) – 6.3%.

Близо до 4-процентната бариера са Синя България – 3.4%, Левицата – 3.2% и Солидарна България – 3%.

banner

Рейтингът на политиците води Румен Радев – 54%, следван от Бойко Борисов – 33% и Костадин Костадинов и Корнелия Нинова – 24% и 22%. Следват Слави Трифонов – 20%, Ваня Григорова – 17% и Делян Пеевски – 16%.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната една седмица преди изборите.

Въпреки, че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от хората, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват (над 400 хиляди потенциални избиратели).

При очакваната ниска избирателна активност (между 2.4 – 2.7 млн. избиратели пред урните), това е огромна маса колебаещи се избиратели, която може драстично да промени резултатите, ако се „люшнат” в една или друга посока.

Засега, обаче, не се наблюдава подобна „вълна” (насочване) към никоя от основните политически формации. Може да се каже, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива, но не я откриват категорично на „политическия пазар”.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция като увеличава дистанция си до 14 % с втория – „Възраждане”.

Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 % като и ДПС, и „Възраждане” имат, скрити от социологически изследвания, „козове”.

За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в пост електоралните изследвания (екзит пол).

ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на основните лидери на коалицията). Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под 4%-ната бариера и за тях дните до изборите ще са решаващи.

От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО.

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света, и това вероятно ще даде отражение и върху резултатите от тях.

Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще, а 44% смятат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро скептицизъм (желание да се напусне ЕС), но песимизмът е подчертан.

Запитани „Добре ли е за България, че е член на ЕС“ 65% отговарят, че е добре, 19% – че не е добре. 16 на сто от записаните не могат да преценят.

Запитани „СПОРЕД ВАС, КАТО ЦЯЛО, ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА В ЕВРОПА СЕ ПОДОБРЯВА, ВЛОШАВА ИЛИ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ (В ПОСЛЕДНИТЕ 1-2 ГОДИНИ)?“ 44% от запитаните казват, че се влошава, 23% – че не се променя, 20 на сто не могат да преценят, а 14% – че се подобрява.

Задава се и въпросът „СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ОТ СВЕТОВНА ВОЙНА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ (СЛЕДВАЩИТЕ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ?)“

Според 32% от запитаните „има известна опасност“. 26 на сто от участвалите в допитването „има, но е малко вероятно“. 16 на сто смятат, че „по-скоро няма опасност“, 14% – „има много голяма опасност“, а 12% не могат да преценят.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space