Задълженията по кредити на домакинствата към банките са вече в размер на 34,4 млрд. лева към края на април. Това сочат данни на Българската народна банка (БНБ). Това е с 14,3 на сто ръст на годишна база, пише Телеграф.

От общата сума жилищните заеми възлизат на 17,275 млрд. лева, което е увеличение със 17,6 на нсто. Ръстът на потребителските кредити намалява до 11,7 на сто. Към края на април хората дължат 15,5 млрд. лева заеми за потребление.

Правила
През април БНБ предприе мерки с цел охлаждане на кредитирането, като решението влиза в сила от 1 юли. От тази дата минималните резерви, които поддържат банките, трябва да са в размер на 10 на сто. От 1 август пък те се увеличават на 12%, обясни финансовият анализатор Десислава Николова пред „Телеграф“. Така на практика през август банките трябва да поддържат един минимален резерв от 3-4 млрд. лева, с които не могат да работят. Поддържането на тези пари се очаква да се отрази върху кредитирането най-рано през август, прогнозира Николова. Причината е, че при някои банки поддържането на резерви има отражение върху размера на лихвите за отпускане на кредити.

banner

Ефект
Ефектът обаче няма да е съществен, тъй като банките имат голяма ликвидност заради лихвите по депозитите, които все още са под 1%. Така банките работят с евтини пари и са склонни да привличат

клиенти за отпускане на заеми. В момента ръстът на кредитирането е около 10-20%, а преди финансовата криза темпът на нарастване на кредитирането възлизаше на 50%, което не предполага катаклизми.

Николова коментира също, че все още много хора държат парите си в банките. Причината е основно ниската финансова култура. Според данните на БНБ към края на април домакинствата разполагат с над 74 млрд. лева в депозити. Те се увеличават с 9,5 на сто спрямо същия месец на 2022 г.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!