Аптеки в цялата страна затварят за два часа – между 14 и 16 часа в сряда, в знак на протест. Фармацевтите недоволстват срещу промените в начина на изписване на лекарства. Според тях, ако това стане факт, доходите ще спаднат драстично. Те ще протестират пред регионалните здравноосигурителни каси в страната.

Фармацевтите припомнят, че нямат право да слагат надценки на медикаменти, които Здравноосигурителната каса заплаща изцяло. Но тези лекарства стават все повече и това прогнозира масови фалити на техни колеги, чиято дейност е свързана именно с НЗОК.

„Наредба № 4, която изтича в четвъртък и касае изписването на медикаменти за цялата терапия на един пациент на една рецептурна бланка. Това от една страна ще наруши комфорта на обслужване на нашите пациенти, за които реално няма значение какво и по какъв начин му е изписано. Но когато пристигне при нас – ние чисто технически ще бъдем затруднени да изпълним всичко по рецептурната бланка. Освен това чисто икономически от април сме поставени в много тежки условия, когато се въведе работата със сърдечните препарати за хипертония. От тогава ги продаваме без надценка, но получаваме такса от 5 лева на изпълнена рецепта. Ако продължим да работим по този начин няма да имаме добавена стойност към тези лекарства. Това ще доведе до две неща, фалит или прекратяване на договора ни с НЗОК“, заяви магистър-фармацевт, която е част от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България, организиращ протеста.

От Министерството на здравеопазването излязоха с позиция по казуса. „Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, е обявен за обществено обсъждане. В срок до 04.07.2024 г. всички заинтересовани страни могат да изпращат становища и предложения по предложения След това ще бъде изготвен анализ“, пише в становището на ведомството./nova

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space