Destiny

Световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова открива тази вечер XI Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” 2020

Тази вечер, точно в 18.30 часа, Международният фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща” – един от най-елитните форуми за класическа музика в България, част от Културния календар на Община Пловдив – отваря врати с поредица от осем знаменателни концерта. Стартът на фестивала ще бъде даден от Мила Павлова , артистичен директор и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм.

Верен на своята мисия да представя безспорни образци от музикалната сцена в наши дни, Фестивалът още с откриването си се изкачва на най-високия връх с концерт на  световноизвестната оперна прима Красимира Стоянова, камерзенгерин на Виенската опера, който ще се състои на сцената на Малката раннохристиянска базилика.

Клавирният съпровод е поверен на изтъкната пианистка Боряна Ламбрева. Поради огромния интерес към събитието, освен случването му на живо в залата, то ще бъде излъчвано и на монтиран LED екран в дворното пространство на Малката базилика, като по този начин по-голям брой публика ще има възможност да се наслади на ангелския глас на знаменитата певица.

През 2011 г. МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” представи знаменитата оперна прима КРАСИМИРА СТОЯНОВА с песенен рецитал. Балабановата къща беше препълнена до краен предел, на един стол седяха по двама души. „Тогава ни дойде революционната за времето идея - монтирахме екран на самата къща и целият Лапидариум се изпълни с хора, милеещи да чуят ангелския глас на нашето велико сопрано. Тази година, при безпрецедентна ситуация в световен мащаб, в която една от най -засегнатите сфери за съжаление се оказа културната, МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” - част от календара на културните събития на Община Пловдив - има щастието да обяви своето откриване - Рецитал на Красимира Стоянова - камерзенгерин на Виенската опера“, разказа артистичният директор на фестивала Мила Павлова. Отново с екран навън, този път пред Малката Базилика, където ще се състои концертът, от 18.30 ч. започва един незабравим музикален празник, при спазване на всички противоепидемични мерки, които важат към момента.

За Красимира Стоянова:

Красимира Стоянова завършва НУИ „Веселин Стоянов“ в Русе със специалност цигулка. Дипломира се в АМТИИ – Пловдив със специалности: цигулка, пеене и музикална педагогика, и работи няколко години като цигулар в Пловдивска филхармония, АО при НМА „Проф. П. Владигеров“ и Нов симфоничен оркестър. Професионалният й дебют като оперна певица е в ролята на Джилда от „Риголето“ /Верди/ през 1995 в Софийската опера, а след впечатляващото й представяне на сцената на виенската „Щаатсопер” през 1998 е назначена за щатен солист на театъра /1999 – 2003/, където от 2003 до днес е постоянен гост-солист. Красимира Стоянова участва в новите постановки на виенската „Щаатсопер” – „Фалстаф“ /Аличе/, „Отело“ /Дездемона/, „Дон Карлос“ /Елизабета/, „Ариадне от Наксос“ /Ариадне/, „Русалка“, както и в репертоарните спектакли на „Травиата“, „Бохеми“, „Палячи“, „Турандот“, „Хофманови разкази“, „Сватбата на Фигаро“, „Дон Жуан“, „Симоне Боканегра“, „Еврейката“ и др. През 2009 именитата певица е удостоена с почетната титла „Камерзенгерин“ на Виенската опера! Бляскавата й международна кариера я отвежда в най-престижните оперни театри и концертни зали по света – Метрополитън опера и Карнеги Хол в Ню Йорк, Ковънт гардън и Роял Албърт хол в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус – Берлин, Музиферайн и Концертхаус – Виена, Театро Колон в Буенос Айрес и много други. Записала е 4 компактдиска с оперни арии в партньорство с Мюнхенския Радиооркестър за компанията „Орфео“, отличени с престижни награди, както и диска „Sogno d’Or“ с всички публикувани песни на Пучини за „Гега Ню“. Има издадени CD от концерти с оркестъра на Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Кралския Концертгебау оркестър, Виенските симфоници, под палката на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр; и DVD с участието й в оперите „Еврейката“, „Отело“, „Евгений Онегин“, „Кавалерът на розата“, „Любовта на Даная“, Реквием – Верди. Камерната музика е любим жанр на певицата. Осъществила е песенни рецитали в Карнеги хол – Ню Йорк, Щаатсопер и Музикферайн – Виена, Миланската Скала, Опера Бастий – Париж, Операта във Франкфурт, Баварската опера – Мюнхен, както и в редица фестивали в България.

В календара й за 2020 са вписани изключително престижни ангажименти, част от които за всеобщо съжаление са отложени във времето, заради пандемията, обхванала целия свят. Това са Реквием – Верди в Музикферайн, Виена; Дездемона – „Отело” /Верди/ във виенската Щаатсопер; Елизабет – „Танхойзер” /Вагнер/ в Миланска скала; Амелия – „Бал с маски” /Верди/ във виенската Щаатсопер и Театро дел Маджо музикале, Флоренция и др.

В последните години Красимира Стоянова отдава време и сили на обучението и подкрепата на млади таланти. От 2017 тя задълбочава сътрудничеството си с МФ „Дни на музиката в Балабановата къща” чрез инициирането на поредица от концерти, в които представя на подиума на фестивала млади перспективни певци, избрани и подготвени от нея.

Banner 468 x 60 px