FLUCA Австрийски културен павилион се завръща на ул. „Отец Паисий“ в Пловдив

 

Fluca - Австрийски културен павилион е иновативен и дългосрочен проект в областта на съвременното изкуство – иницииран от Фондация Отворени изкуства и Австрийско посолство, София, и подкрепен от  Федералното канцлерство на Република Австрия. През 2020 е част от културния календар на Община Пловдив.

В края на месец юни Fluca – Австрийски културен павилион заема своето традиционно място на ул. Отец Паисий 38 в гр. Пловдив в готовност да открие сезон 2020, който макар и съкратен поради пандемията, планира да реализира част от предвидената си програма до октомври месец 2020. Куратор на програмата на павилиона за тази година е галерия Sariev.

Fluca – Австрийски културен павилион е открита сцена за изкуство и култура, разположена в средата на артистичен микро климат създаден в края на ул. Отец Паисий в гр. Пловдив, част от белия куб на галерия Sariev, мястото за срещи artnewscafé и офиса на Фондация Отворени Изкуства. Елемент, придружаващ сцената на лъскавия карго павилион са знаковите градски мебели “Енци” от прочутия музеен квартал на Виена.

Предварително откриване на сезон 2020 е на 21 юни от 14:00 часа

За своето предварително откриване на 21 юни сцената на Fluca – Австрийски културен павилион ще представи специален визуален проект на пловдивските артисти – Мартина Вачева, Мич Брезунек и Вълко Чобанов. Проектът ще размие границите между илюстрация, стрийт арт и съвременно изкуство, за да ни попита “Какви са нашите планове за лято 2020?”.

Събитието ще започне още в ранния следобед на 21 юни от 14:00 часа с музикална селекция от независимото радио на Пловдив XRaydio по повод неговия 9-ти рожден ден. Музикалната селекция е поверена на DJs: Joobba, TapWater, Капитан Колизия.

На 29 юни ще бъде официалното откриване на Fluca с изложбата на австрийския автор Флориан Ланг, който ще продължи темата за утопичната ваканция. Изложбата е продължение на серията „Инкубатор“, която чрез привидно красиви пейзажи и лайфстайл сцени, изследва мотива за илюзиите, които създаваме сред самите нас.

След откриването изложбата ще може да бъде видяна до 31 юли в работното време на Fluca всеки ден от вторник до събота от 16.00 до 20.00 ч.

През август сцената на Fluca ще представи Татяна Данеберг в сътрудничество с галерия LambdaLambdaLambda, Прищина. Изложбата на младата австрийска авторка ще подкани публиката не само да наблюдава, но и активно да участва, повдигайки завесата между нашия въображаем свят и заобикалящата ни реалност.

Програмата ще през септември и октомври ще завърши с голяма изложба на млади автори от Пловдив и България, която ще заеме пространството на Fluca, но ще се разгърне и в други градски пространства.

Banner 468 x 60 px