Ще има корекции в предложените промени в Конституцията, като най-важното е да бъдат прецизирани текстовете, свързани с правосъдната реформа и със служебното правителство. Това каза пред журналисти премиерът акад. Николай Денков след откриването на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Подготвяйки първия вариант, той беше изпратен и на Венецианската комисия, тя изпрати нейните препоръки, така че това, което трябва да се внесе за второ обсъждане, трябва да съответства на препоръките на комисията, обясни премиерът. По думите му има различни варианти по отношение на това как да се дефинира статутът на служебното правителство, как да се избират министър-председателите по време на служебните кабинети. В момента се оформя текст, който да бъде внесен за второто четене и той да съответства на тези препоръки. Не бих искал да ги коментирам преди да бъдат представени пред обществото, посочи Денков.

Министър-председателят каза, в отговор на въпрос за евентуално коалиционно споразумение в управлението, че е бил подготвен вариант, той е бил изпратен на ГЕРБ, но от там няма отговор досега.

banner

Те не реагираха. В момента те поставят въпроса, че са съгласни и биха искали да има такъв механизъм, така че отново въпросите трябва да са към тях, заяви Денков. Той добави, че ако ГЕРБ имат други предложения, трябва да ги изразят, за да може да се стигне до текст, около който всички да са съгласни. Досега този процес не беше започнат, посочи министър-председателят.

Относно ситуацията около вътрешния министър Калин Стоянов Денков каза, че напрежението около него възникна с не съвсем адекватните действия на полицията при протестите срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Имаше критики, които бяха основателни. Очаквам от него задълбочено разследване, всички полицаи, употребили неправомерна сила да бъдат наказани и извадени от структурите на МВР, посочи Денков.

Той каза, че това, което знае от Стоянов е, че е напреднал процесът по тези разследвания и сме се разбрали че очаквам резултат. Моето отношение към този министър ще зависи от това как ще завърши този процес, подчерта премиерът.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space