Пловдивският апелативен съд остави в ареста нидерландския гражданин К. Х., арестуван при опит да пренесе два вида наркотици през ГКПП „Капитан Андреево“.
На 1.08.2023 г. той се опитал да влезе от България в Турция с лекия си автомобил „Сеат“ и да продължи за Грузия.

На полицаите направило впечатление неадекватното му поведение и го тествали с „драг чек“, който показал, че шофира след употребата на кокаин. При претърсването на леката му кола, в тайник на вратите, полицаите намерили и иззели 530 грама кокаин за 100 700 лева и 6 килограма хашиш за 30 000 лева. На К. Х. са повдигнати две обвинения – за опит за контрабанда на наркотични вещества през граница и за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотици.
Апелативен съд – Пловдив прецени, че определението на Хасковския окръжен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ на К. Х. е правилно и обосновано, а жалбата на обвиняемия е неоснователна. В подкрепа на този извод са събраните гласни, писмени и веществени доказателства. Касае се за умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода, а първото е тежко и по смисъла на закона и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.
Като се вземат предвид обстоятелствата, при които е осъществена вменената деятелност, нейният предмет, като вид, количество, разфасовки, стойност, броят на престъпленията, съдебният състав от Апелативен съд – Пловдив намира, че съществува реална опасност обвиняемият К. Х. да извърши престъпление. Налице е и такава да се укрие, тъй като същият е чужд гражданин и няма каквато и да е връзка с България. Доводите на защитата за постоянен адрес, чисто съдебно минало, млада възраст на К. Х. не водят до оборване на горните изводи.
С оглед фазата, на която се намира разследването, степента на обществена опасност на деянието и на дееца, съдът намира, че най-подходящата мярка за неотклонение в случая е „задържане под стража“, тъй като целта на мерките за неотклонение е да се попречи на обвиняемия да се укрие, да извърши престъпление или да осуети привеждането в изпълнение на влязла в сила присъда.
Определението на Апелативния съд е окончателно.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!