Украинските власти са открили масов гроб с повече от 440 тела в североизточния град Изюм, който беше превзет от руските сили преди дни.

Това е съобщил представител на регионалната полиция, като е добавил, че някои от хората са били убити при обстрел и въздушни удари, съобщи „Ройтерс“.

„Ройтерс“ обаче не може да провери твърдението на Украйна и не е получен незабавен публичен коментар от Русия по твърдението.

banner

Зеленски участва в издигането на държавния флаг в освободения град Изюм и заяви: Движим се само в една посока – напред и към победа

Президентът Володимир Зеленски, който направи изненадващо посещение в Изюм в сряда, за да поздрави украинските войски, хвърли вината върху Русия и сравни откритието със случилото се в Буча, в покрайнините на столицата Киев в ранните етапи на инвазията в края на февруари от руските сили.

Украйна и нейните западни съюзници обвиниха руските сили в извършване на военни престъпления там. Десетки хиляди цивилни вероятно са били убити при отделно руско нападение срещу южното пристанище Мариупол, казаха украински официални лица през април.

„Русия оставя смъртта след себе си навсякъде и трябва да носи отговорност“, каза Зеленски във видеообръщение късно в четвъртък.

Русия отрече да е атакувала цивилни или да е извършила военни престъпления.

Изюм е град в южната част на Харковска област, който руската армия превзе в началото на април. Градът имаше голямо стратегическо значение за настъплението на руските войски в Донецка област.

На 10 септември украинските войски навлязоха там по време на мащабно контранастъпление. Руската армия заяви, че в резултат на „прегрупиране“ е изтеглила войските си от града.

Превземането на Изюм от украинските части вероятно е влошило способността на руските сили да нанасят артилерийски удари по магистралата Изюм-Славянск. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските сили не са извършили артилерийски удари в посока на Славянск на 12 септември, вероятно имайки предвид населени места северозападно от Славянск на магистрала E40.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space