Нивото на несигурност, пред което е изправен светът и световната икономика сега, е сравнимо с това, което имахме в първите месеци на пандемията. Тази несигурност намалява както глобалното, така и вътрешното търсене.

Има фактори, които подкрепят икономиката и това са силният пазар на труда в някои развити икономики, високите спестявания, натрупани в някои от домакинствата, както и стимулите, които вливат правителствата. Те ще поддържат донякъде икономическата активност.

Един от основните рискове за глобалната икономика е глобална стагфлация, при която ще бъдат засегнати и развитите, и развиващите се икономики. Глобалната икономика ще се адаптира към новите икономически условия и към отделянето на енергийните си източници от Русия и от 2025 г. има вероятност да се върне на пътя на растеж от предходните години, но в краткосрочен и средносрочен план не очакваме да бъде достигнат растеж от 5-7% на развитите икономики. Това каза Лан Ха, ръководител „Икономики“ в Euromonitor International, в предаването „В развитие” с водещ Вероника Денизова, пише Dnes.bg.

banner

Перспективите за икономиката на Съединените щати се влошиха това лято. Реалният растеж на БВП ще се увеличи с 2,2% през тази година и ще се забави до 1,3% през 2023 година. Основният фактор за влошаващата се прогноза е бизнес средата и разходите на потребителите на фона на инфлация, която продължава да бъде на 40-годишен връх. Инфлацията в САЩ се дължи на високите цени на храните и на енергията и ще се задържи на нива между 7 и 8,5% през третото и четвъртото тримесечие на годината.

Целта на Китай за растеж от 5,5% на БВП е много трудна за постигане. Китайската икономика се представя по-слабо от началото на това тримесечие и основният ни сценарий е за реален растеж на БВП от около 3,9% за тази година и 4,9% през 2023г. Има няколко негативни фактора, които допринасят за тази прогноза – ограниченията за борба с Covid и задълбочаващите се проблеми на имотния пазар. Влошаващата се прогноза за глобалното търсене влияе върху очакванията за износа на Китай и това е важен фактор за забавянето на китайската икономика през тази и следващата година, каза Лан Ха.

Виждаме значително влошаване на перспективата за икономиката на еврозоната. Тя е изключително уязвима на нарастването на цените на енергията и храните, както е и чувствителна към нарастващите геополитически рискове. Нашият основен сценарий е реалният икономически растеж на еврозоната да бъде минус 2,6% през тази година и минус 1,8% догодина. Има няколко фактора, които влияят положително – това е натрупаното значително търсене и спестявания на домакинствата по време на пандемията.

Отслабването на еврото ще има разнопосочен ефект върху икономиките в еврозоната. Положителната страна е, че по-евтиното евро означава, че износът на Европа ще стане по-евтин, което може да увеличи възможностите за износ на европейските икономики. Това може да се отрази положително на производството, растежа на доходите и като цяло на икономическия растеж. За съжаление, този позитив ще бъде компенсиран от сериозни негативни фактори, защото обезценяването на еврото означава по-скъпи вносни стоки и суровини. Това ще увеличи и без това високата инфлация в еврозоната. По-високите цени ще намалят покупателната способност на домакинствата и ще понижат тяхното потребление. Производствата в еврозоната ще плащат повече за суровините. Така че обезценяването на еврото, ще увеличи разходите на производителите в еврозоната, обясни събеседникът.

За икономиките от Източна Европа очакваме, че БВП ще се увеличи със среден темп, предвид трудната икономическа среда, защото войната в Украйна се отразява негативно на търговията и на доставките на суровини в региона. Нарастващата заетост, фискалните мерки, както и разпределението на фондове от Европейския съюз ще подпомагат икономическата активност в Източна Европа. Някои икономики в района като Полша и Унгария ще поддържат стабилен икономически растеж тази година от около 4%.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space