Частен австрийски самолет с четирима души на борба, потеглил от Испания за Германия, но престанал да отговаря на въздушните диспечери, падна в морето край Литва. Инцидентът е станал вчера около 20 ч. местно време, предаде Франс прес и БТА.

Френски, германски, датски и шведски изтребители, са били вдигнати по спешност във въздуха, за да се опитат последователно да влязат в контакт с екипажа на машината, докато тя преминавала през няколко въздушни пространства по посока Северна Европа. Литовката агенция по гражданско въздухоплаване потвърди в съобщение, че малък самолет е паднал в Балтийско море, северозападно от Вилнюс.

За самолета било известно, че е „Чесна 551“, превозващ четирима пътници и пътувал между Испания и Кьолн в Германия. Той обаче променил курса си по време на полета и въздушните диспечери не успели да се свържат с екипажа, казва агенцията. Машината е потеглила от летището в Херес в Испания.

banner

„Сега спасителни екипи с кораби и хеликоптери от Литва, Латвия и Швеция работят на мястото на инцидента“, се казва в съобщението на агенцията.

Летището във Ветспилс, което е най-близко до зоната, в която е паднал самолетът, не е имало изобщо информация, че подобна машина се е насочила и е искала да кацне там, според представител на летището, говорил пред Франс прес.

Първи сигнал за тревога във връзка със самолета е бил подаден от Испания във връзка с евентуални трудности с херметизацията. Сигналът е бил подаден от Испания на френските военновъздушни сили. Самолетът е бил ескортиран от френски изтребител, после от германски при преминаването си през въздушните пространства на Белгия, Люксембург и на Германия. После датски и шведски изтребители са били изпратени, за да се опитат да влязат в контакт с екипажа. И френските, и шведските, и датските военновъздушни сили, казват, че пилотите на техните вдигнати по тревога изтребители не са видели никой в пилотската кабина на Чесната и опитите за радиоконтакт с екипажа останали без резултат.

Самолетът следвал относително постоянна траектория до приближаването до литовския бряг. Тогава бързо изгубил височина, когато горивото му свършило и паднал в морето около 20 ч. местно време, разказва ръководителят на шведската служба за спешни действия Ларс Антоншон.

Засега не се съобщава националността на четиримата души на борда на машината. Според Антоншон е било ясно, че хората на борда на самолета не са били в състояние да действат, но повече обяснения не могат да се дадат.

Вероятно разследването ще бъде водено от литовските власти.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space