Икономическото въздействие на войната в Украйна е тежко за нейните съюзници. Това призна първата дама на страната Олена Зеленска пред BBC.

В същото време, тя припомни, че докато британците „броят стотинки“, украинците „броят жертвите“.

Зеленска беше попитана какво послание има за британците, които са изправени пред рязко нарастващи сметки за енергия отчасти поради инвазията на Русия в Украйна и въздействието, което има върху световния газ и петрол цени.

banner

„Разбирам, че ситуацията е много тежка. Но нека да припомня, че по време на епидемията от Covid-19 имаше скокове на цените и Украйна също беше засегната. Цените се вдигат и в Украйна, но освен това убиват нашите хора. Така че, когато започнете да броите стотинки в банковата си сметка или в джоба си, ние правим същото и броим нашите жертви“, каза тя.

Коментарите на Зеленска следват предложението на премиера Борис Джонсън по време на посещение в Киев миналия месец, че домакинствата в цяла Европа ще трябва да издържат на кризата с разходите за живот и да „запазят курса“ с Украйна, за да противодействат на агресията на Русия.

В Обединеното кралство инфлацията може да достигне 42-годишен връх от 13,3% тази година, докато икономиката се очаква да се свие за повече от година.

По думите ѝ, ако подкрепата за Украйна е по-силна, кризата ще е по-кратка. Зеленска каза, че рядко вижда съпруга си, но разговарят всеки ден.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space