Хранилищата на газ в ЕС са запълнени 80 на сто – това каза заместник-генералният директор на дирекция „Енергетика“ към Европейската комисия Мехтилд Вьорсдьорфер.

Пред комисията по промишленост и енергетика на Европейския парламент тя поясни, че някои страни-членки са по-надолу в това отношение – на 60-70 на сто, но определи тази новина като „добра за подготовката на зимата“, предаде BG ON AIR.

Вьорсдьорфер подчерта, че ситуацията с подаване на синьото гориво от Русия остава критична, след като вече 13 страни-членки са засегнати от пълното им или частично спиране. В момента се оценяват и последствията от спирането на работата на „Северен поток 1“ за три дни.

banner

„Ако намалим потреблението на газ, това ще ни позволи да избегнем последствията от прибързаните или едностранни решения, когато ще бъде твърде късно. Можем да планираме икономиите възможно най-ефективно и да сведем до най-ниския минимум въздействието върху хората и бизнеса. Ако го направим, влиянието върху БВП ще е сравнително ниско.“

Мехтилд Вьорсдьорфер припомни, че първите доклади на страните-членки за предприетите от тях мерки за намаляване консумацията на газ с 15 на сто се очакват през октомври.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space