Предполагаем руски обстрел принуди един от двата работещи реактора в АЕЦ Запорожие да спре. Обстрелът в град Запорожие започна тази сутрин, когато група служители на ООН се опитаха да стигнат до централата, за да извършат проверка, съобщиха световни агенции.

Унищожена е украинска десантна група близо до Запорожката атомна централа, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от „Ройтерс“.

„Енерергоатом“, който управлява и четирите атомни електроцентрали в Украйна, заяви чрез „Телеграм“, че руският „минометен обстрел“ е задействал „аварийна защита“ – спиране на „работещия пети енергоблок“.

banner

В изявлението се добавя, че „енергоблок № 6 продължава да работи в енергийната система на Украйна“ и доставя електроенергия за собствените нужди на централата.

В четвъртък ядрени експерти тръгнаха от гр. Запорожие, за да посетят окупирана от руските военни части атомна електроцентрала. Те искат да оценят евентуалните щети, въпреки че и двете страни съобщиха за военни действия в региона.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси каза, че мисията е наясно с „повишената военна активност в района“, но продължава да изпълнява плана си да посети съоръжението и да се срещне с персонала.

Състоянието на най-голямата в Европа АЕЦ „Запорожие“ е в риск от седмици, като Москва и Киев си разменят вината за обстрела в околностите и засилват страховете от ядрена катастрофа..

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space