Президентът на Украйна Володимир Зеленски днес обвини Русия в икономически тероризъм, изразяващ се в опити да попречи на европейските страни да се запасят с газ преди зимата, когато се очаква, че нарастващите цени на енергията ще се отразят тежко на домакинствата и бизнесите, предаде Ройтерс.

С наближаването на есента основен политически въпрос на европейския континент стана какъв да бъде отговорът на повишаването на цените на газа, което беше допълнително влошено от намаляването на доставките от Русия.

Зеленски се изказа по видеовръзка на енергийна конференция в Норвегия. Неговите коментари дойдоха на фона на планираната от „Газпром“ за тази седмица профилактика на „Северен поток 1“, която ще наложи спиране на потока от газ по тръбопровода, свързващ Русия и Германия през Балтийско море. Планираното спиране подхрани опасения, че Русия ограничава доставките, за да окаже натиск върху западните страни, които се противопоставят на нейната инвазия в Украйна. Москва отхвърля тези обвинения.

banner

Премиерът на Чехия Петър Фиала каза, че отговорът трябва да бъде координиран от ЕС и неговата страна свика спешна среща на министрите на енергетиката.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space