Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обстановката при окупираната от руски войски Запорожка атомна електроцентрала остава доста опасна, въпреки че двата й работещи реактора бяха отново свързани към електропреносната мрежа, след като заради обстрел електрозахранването на ядрения обект беше прекъснато за първи път в историята му, предаде Ройтерс.\

„Нека да подчертая, че ситуацията остава доста рискована и опасна“, заяви Зеленски в редовното си вечерно обръщение. Той похвали украинските експерти, работещи за „избягване на най-лошия сценарий“.

Президентът предупреди, че евентуално повтаряне на случилото се в четвъртък „отново би поставило централата на една крачка от катастрофа“.

banner

Украйна и Русия взаимно се обвиняват за обстрела близо до атомната електроцентрала, при който избухнаха пожари в депата за сгурия на близката ТЕЦ и се стигна до изключване на АЕЦ-а от електропреносната мрежа.

Зеленски повтори исканията на Киев за спешно допускане на представители на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Той също така заяви, че Украйна е изнесла един милион тона селскостопански продукти от черноморските си пристанища по силата на споразумението за зърното, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

По думите му 44 кораба са били изпратени към 15 държави, а целта на Киев е да изнася по три милиона тона на месец, допълва БТА.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space