Украински медии съобщават за нови руски атаки срещу инфраструктурни обекти в Запорожска област. Към момента няма информация за пострадали хора.

През нощта въздушна тревога е прозвучала в много градове, информира агенция Униан.

Ракетен обстрел е имало в Харков, потвърди кметът на града Игор Терехов.

banner

За експлозии в Запорожие съобщава в социалната мрежа „Телеграм“ началникът на Запорожката областна военна администрация Александър Старух. Няма данни за непосредствена опасност за Запорожската ядрена електроцентрала.

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядрените специалисти в най-голямата ядрена централа в Европа са предотвратили най-лошия сценарий „въпреки постоянните руски атаки“.

„Искам да подчертая, че ситуацията остава много рискова и опасна – всяко повторно изключване от мрежата, всякакви действия на Русия, които могат да предизвикат изключване на реактори, ще доведат централата отново до ръба“, предупреди Зеленски.

Вчера стана ясно, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия възнамеряват да посетят Запорожката атомна електроцентрала още в понеделник.

Според информация на Wall Street Journal екипът на агенцията може да достави резервни части, включително устройства за радиационен мониторинг.

Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, който преди дни заяви, че ще оглави инспекцията, каза, че се обсъжда възможността за постоянно присъствие на мисията в АЕЦ „Запорожие“.

От март централа е под контрола на руските военни, но персоналът, който я обслужва е украински.

Москва и Киев почти ежедневно си отправят взаимни обвинения за атаки в района.

Според ежедневния анализ на вашингтонския Институт за изследване на войната през изминалата нощ руските сили не са постигнали значими териториални придобивки в Украйна. В анализа се посочва, че продължава подготовката за провеждането на референдуми в окупираните райони на Украйна за присъединяването им към Руската федерация.

„Малко вероятно е обаче руските окупационни власти да проведат успешно фиктивни референдуми“, твърдят експертите на Института за изследване на войната.

По повод зачестилите искания за преговори между Русия и Украйна бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в интервю за френска телевизия, че отказът на Киев от членство в НАТО е важно, но не единствено условие за постигането на мир.

„Русия ще продължи операцията си до постигане на целите“, увери Медведев, който заема поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, допълва БНР.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space