Хората, които се ангажират редовно с физически упражнения, е по-малко вероятно да се разболеят от КОВИД-19 и да развият тежка форма на инфекцията, заключават авторите на изследване, цитирано от АФП.

„Редовната физическа активност е свързана с понижен риск от инфекции“ от новия коронавирус и с по-добра прогноза по отношение на „нужда от хоспитализация, тежки форми на болестта и смъртност“, пишат авторите на изследването в специализираното издание „Бритиш джърнъл ъв спортс медисин“, цитирани от БТА.

Известен факт е, че добрата физическа форма помага за по-адекватния отговор на тялото на дихателните заболявания като цяло, но проучването е фокусирано по-специално върху КОВИД. Изследването е анализ на резултатите от петнадесет предишни проучвания. Авторите му правят извод, че редовната физическа активност намалява леко риска от инфекция, понижава с 36 на сто риска от хоспитализация и с 43 на сто опасността от смърт от КОВИД-19.

banner

Максималният ефект се постига при поне 150 минути умерено физическо натоварване или 75 минути интензивно натоварване седмично. Видът на изследването обаче не позволява категорично да се определи кои механизми водят до предпазния ефект на спорта.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space