Назначените от Русия власти в превзетата от нея част от Харковска област създадоха Министерски съвет, предаде ТАСС, като се позова на ръководителя на окупационната военно-гражданска администрация в североизточния украински регион Виталий Ганчев.

Той съобщи вчера, че е подписал указ за назначаване на Андрей Алексеенко за свой заместник и за председател на Министерския съвет на Харковска област.

По-рано в петък Алексеенко подаде оставка като кмет на южния руски град Краснодар, който се намира на малко повече от 200 километра от анексирания от Русия украински полуостров Крим.

banner

Новосъздаденият Министерски съвет на „освободените територии“ от Харковска област ще се занимава на първо място с икономически и финансови въпроси, уточни Ганчев, цитиран от БТА.

Русия контролира около 30% от североизточния украински регион. Харков, вторият по големина град в Украйна, е подлаган от руската армия на обстрел, при който през последните дни по данни на местните власти са били убити 15 души. Русия не е обявявала официално планове за анексия на Харковска област. Според Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, обаче тя иска да анексира този граничещ с нея украински регион или поне част от него.

Окупационните власти в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна вече обявиха намерение да организират още следващия месец референдуми за влизане в състава на Руската федерация. Все още не е ясно дали тези допитвания ще се състоят и евентуално кога.

По данни на ТАСС Русия е превзела над 70% от Запорожка област и контролира Херсонска от март. Украйна обаче твърди, че си е върнала територии, и подготвя контранастъпление, за да отвоюва Херсон.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space