Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за присъединяването на ЕС към Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция).

Конвенцията предвижда събиране на данни и повишаване на осведомеността за прояви на насилие над жени и момичета, както и обявяването за престъпление на различни подобни прояви. Присъединяването на ЕС към конвенцията е част от усилията за постигане на равенство между жените и мъжете, се посочва в съобщението. Насилието срещу жени е не само престъпление, а и крайна форма на дискриминация, вкоренена в неравенството между половете. Насилието срещу жените допринася за поддържането и увеличаването на тези неравенства, допълва Съветът на ЕС.

Конвенцията е първото международно средство, насочено към премахване на насилието срещу жени, включително момичета под 18-годишна възраст. Това насилие е едно от най-честите нарушения на човешките права по света. Всяка трета жена е била жертва на физическо или сексуално насилие, извършено предимно от интимни партньори, се отбелязва в съобщението.

banner

Истанбулската конвенция влезе в сила през април 2014 г. и беше подписана от ЕС на 13 юни 2017 година. Съветът на ЕС и Европейският парламент са в процес на приемане на европейско законодателство за борба с насилието срещу жени и домашното насилие. Предвижда се в ЕС да бъдат обявени за престъпление споделянето на интимни изображения без съгласие, гениталното осакатяване на жени и тормозът онлайн, се допълва в съобщението./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!