Началникът на военното разузнаване на Украйна става министър на отбраната

Началникът на военното разузнаване на Украйна Кирило Буданов ще оглави министерството на отбраната, а сегашният министър на отбраната Олексий Резников ще бъде преместен на поста министър за стратегическите промишлени отрасли. Това съобщи високопоставен украински депутат, цитиран от Укринформ.

Резников е най-високопоставеният представител на украинското правителство, който е преместен от поста при серия от оставки и уволнения след корупционен скандал миналия месец. Резников беше назначен на поста през 2021 година и допринесе за доставките на западни оръжия за украинските сили. Но неговото министерство беше разтърсено от корупционни скандали. Неговият заместник беше принуден да подаде оставка след обвиненията, че ведомството му е подписало договори за доставки на храни - на три пъти над пазарните цени.

Вчера и Украйна, и Русия обявиха за планирани атаки. Според Киев руската армия планира мащабна атака по повод годишнината от началото на войната на 24 февруари, а руското министерство на отбраната обвини Украйна, че готви взривяване на сгради в източния украински град Краматорск.

В традиционното си нощно обръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на фронта в Източна Украйна става все по-тежка, а Русия привлича все повече войски в сраженията.

"Засилва се натискът в различни райони на фронтовата линия, както и на информационното поле. Ожесточени сражения се водят в Донецк. Но независимо колко е трудно трябва да издържим, да изпозваме всеки ден и всяка седмица за подсилване на отбраната, натиска върху Русия", коментира Володимир Зеленски.

 

Banner 468 x 60 px