Европейската централна банка увеличи основните си лихвени проценти с нови 50 базисни пункта (0,50 процентни пункта). Това съобщи ЕЦБ на официалната си страница след проведеното днес заседание по паричната политика, предаде БТА.

Така лихвата по операциите по рефинансиране нараства до 3 на сто. Лихвеният процент по депозитите става 2,5 на сто, а ставката по пределното кредитно улеснение достига 3,25 на сто. Новите стойности влизат в сила от 8 февруари.

Управителния съвет на ЕЦБ вдига основните си лихви за пети пореден път, след като през юли ги увеличи с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта) за първи път от 11 години. На последвалите заседания на Управителния съвет бяха предприети нови повишения на лихвите – със 75 базисни пункта през септември, и с още 75 базисни пункта през октомври, след което на последната си среща през декември ЕЦБ забави темпа на покачване на лихвите, като ги вдигна с 50 базисни пункта.

banner

На заседанието си по паричната политика през септември Управителния съвет на ЕЦБ прогнозира, че инфлационният темп в еврозоната ще се забави до 5,5 на сто през 2023 г., и ще се понижи до 2,3 на сто през 2024 г. Тогава банката прогнозира още, че през настоящата година икономиката на еврозоната ще се разшири с 0,9 на сто, а пред 2024 г. – с 1,9 на сто.

Междувременно по-рано днес британската централна банка “Банк ъв Ингланд” (Bank of England) повиши основната си лихва с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта ) до 4 на сто, което е най-високото й равнище от над 14 години насам.

Снощи Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ също увеличи водещата си лихва, но с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до диапазона 4,50-4,75 на сто. Това бе осмо поредно повишение на лихвите от страна на УФР, след като в началото на миналата година започна да ги увеличава от нулево равнище.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!