Destiny

Русия хвърля елитни части срещу Бахмут

Разполагането на руски конвенционални сили на фронтовата линия при Бахмут бележи кулминацията на настъплението на групата "Вагнер" и запази инициативата за руските военни части около града.Това се казва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

В анализа се отбелязва, че оценката от 27 януари, че кулминацията на битката за Бахмут е преминала, е била неточна.

Командирът на украинско подразделение, действащо в Бахмут, Денис Ярославски потвърди, че "суперквалифицирани" руски конвенционални военни части сега подсилват щурмовите подразделения на частните военни компании (ЧВК) на Група "Вагнер" в продължаващите усилия за обкръжаване на Бахмут.

Друг украински фронтови командир на Бахмут, Владимир Назаренко, също потвърди наблюденията на ISW, че руското военно командване е ангажирало руски въздушно-десантни войски.

Руските сили продължават да провеждат настъпателни операции на североизток и югозапад от Бахмут и са осигурили ограничени териториални придобивки след превземането на Соледар на 12 януари.

ISW не прогнозира скорошно падане на Бахмут в ръцете на руските сили, въпреки че украинското командване може да реши да се изтегли, вместо да рискува неприемливи загуби. Изключително малко вероятно е руските сили да успеят да извършат изненадващо обкръжаване на украинските сили в Бахмут. Ярославски отбеляза, че украинското военно командване би извършило контролирано изтегляне на силите от Бахмут, за да спаси живота на украинските войници, вероятно ако украинското командване прецени, че рискът от обкръжаване на града е неизбежен.

Говорителят на украинската Източна групировка на силите Сергей Черевати заяви на 31 януари, че украинските сили все още са в състояние ефективно да снабдяват частите в Бахмут и отбеляза, че украинското военно командване е разработило няколко плана за действие при извънредни ситуации в отговор на руските операции около Бахмут.

Черевати добави, че руските сили продължават да понасят тежки загуби и отбеляза, че предишната отбрана на Украйна и последвалото изтегляне от Северодонецк и Лисичанск през лятото на 2022 г. са изтощили руските сили и са нарушили плановете им за незабавна атака срещу Бахмут.

Руските официални лица отново надценяват военните възможности на Русия да напредне в Донецка област и в театъра на военните действия в кратък период от време. Ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин заяви на 31 януари, че руското превземане на Бахмут ще позволи на Русия да напредне към Краматорск и Славянск, които се намират на около 40 км северозападно от Бахмут.

Финансистът от Групата "Вагнер" Евгений Пригожин по-рано твърдеше, че средният темп на руското настъпление около Бахмут е около 100 м на ден и че на руските сили са били необходими осем месеца, за да напреднат от окупираните Попасна в Луганска област и Светлодарск до сегашните си позиции в околностите на Бахмут (разстояния съответно 25 км и 22 км).

Възможно е руските конвенционални сили да заменят изчерпаните сили на ЧВК "Вагнер", като ги преместват от Бахмут на фронтовата линия в Южна Украйна.Ръководителят на украинския пресцентър на Отбранителните сили на Таврическото направление полковник Евгений Ерин заяви, че руските сили извършват неуточнени ротации на сили от Херсонска област и че украинските власти изясняват съобщенията за пристигането на сили на група "Вагнер" в Запорожкото оперативно направление.

Възможно е руските сили да извършват ротация на кулминиралите и изтощени от битките сили на "Вагнер" в полза на руските конвенционални части, които вероятно са почивали и са се преоборудвали след руското изтегляне в източния (левия) бряг на Херсонска област през ноември.

Украинските официални лица за първи път съобщават за пристигането на силите на "Вагнер" в източния (левия) бряг на Херсонска област на 15 януари, което съвпада с кулминацията на офанзивата на "Вагнер" в Донбас с превземането на Соледар на 12 януари.

Руското министерство на отбраната (МО) може би се опитва да измести напълно силите на "Вагнер" в района на Бахмут и да представи традиционната руска военна командна структура като единствен победител в района на Бахмут, в случай че руските сили в крайна сметка превземат града.

Кремъл вероятно цели да подкопае влиянието на групата на Вагнер в Украйна, въпреки че МО разчита на силите на Вагнер да поддържат руските усилия около Бахмут от юли насам и да поемат ужасяващи загуби за минимални териториални придобивки.

Украински официални лица продължават да подкрепят оценката на ISW, че най-вероятният начин на действие е предстояща руска офанзива през следващите месеци, и освен това предполагат, че украинските сили планират да започнат по-мащабна контраофанзива. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов заяви в интервю за Sky News на 31 януари, че руските сили се подготвят за "максимална ескалация" в Украйна през следващите два-три месеца и може да го направят още през следващите две-три седмици, за да съвпаднат с първата годишнина от руското нахлуване в Украйна.

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна Кирил Буданов заявява в интервю за Washington Post от 31 януари, че руските сили ще се съсредоточат върху окупирането на по-голям район от Луганска и Донецка област, което подкрепя оценката на ISW, че руските сили изглежда се подготвят за предстояща офанзива в Източна Украйна, особено в Луганска област.

Буданов заявява, че в момента в Украйна се сражават 326 000 руски военнослужещи.

Наскоро Буданов заяви, че украинските сили възнамеряват да започнат мащабна контраофанзива в цяла Украйна през пролетта на 2023 г. "от Крим до Донбас".

Изтъкнати руски военни блогъри продължават да разкриват руските военни провали в Украйна чрез все по-публични и високопоставени платформи. Виден руски военен блогър заяви в пряк ефир по руската държавна телевизия, че руските въздушно-десантни сили (ВДВ) са загубили 40-50 % от личния си състав между началото на руската инвазия в Украйна и септември 2022 г., въпреки че ISW не може да потвърди независимо точността на оценката на воения блогър.

Русия продължава да използва законите за борба с тероризма, за да оправдае репресиите в страната. На 31 януари руски източници съобщиха, че Централният военноокръжен съд е признал Владислав Борисенко за виновен в извършване на терористичен акт и го е осъдил на 12 години затвор за ролята му в нападението с коктейл "Молотов" срещу военното регистрационно бюро в Нижневартовск в Ханти-Мансийския окръг през май 2022 г.

Това е особено първият случай, в който извършителят на нападение срещу военно регистрационно бюро е официално обвинен в извършване на терористичен акт

Banner 468 x 60 px