ЕС: Еврозоната ще избегне рецесия тази зима

Икономиката на еврозоната ще избегне рецесия тази зима, след като през четвъртото тримесечие на 2022 г. отчете ръст от 0,1%, сочат официални данни на Статистическата агенция на Европейския съюз.

Цифрата е по-ниска от ръста от 0,3%, регистриран през третото тримесечие на 2022 г., но е по-добра от прогнозите на икономистите за свиване.

Статистическата агенция на Европейския съюз също така заяви, че икономиката на зоната на единната валута е нараснала с 3,5% през 2022 г.

По-рано днес Международният валутен фонд заяви, че Германия, най-голямата икономика в Европа, и Италия ще избегнат рецесия тази година, тъй като европейският растеж се е оказал "по-устойчив от очакваното" въпреки войната. Официалните данни в Германия обаче показаха, че най-голямата икономика в Европа неочаквано се е свила в края на 2022 г., като се е свила с 0,2% през периода октомври-декември спрямо предходното тримесечие.

Икономиката на Италия също отстъпва през последното тримесечие на 2022 г., намалявайки с 0,1%, показаха официалните данни.

Франция обаче избягва свиване, след като отбелязва ръст от 0,1% през четвъртото тримесечие, като втората по големина икономика в еврозоната се разширява с 2,6 % през 2022 г.

Статистическата агенция на Европейския съюз заяви, че икономиката на зоната с единна валута е нараснала с 3,5% през 2022 г. - повече от тази на Китай с 3,0% и на САЩ с 2,1%.

Цифрата за еврозоната е по-добра от прогнозата на Европейската комисия от ноември за 3,2 процента.

Икономиката на 27-те страни от ЕС като цяло, включително страните, използващи еврото, нараства с 3,6 процента през 2022 г.

В края на миналата година ЕС беше настроен по-неблагоприятно за икономиката на еврозоната, но този месец комисарят по икономиката на блока Паоло Джентилони беше по-оптимистично настроен.

"Има шанс да избегнем дълбока рецесия и да навлезем в по-ограничено, плитко свиване", заяви Джентилони преди две седмици.

МВФ прогнозира, че през 2023 г. зоната на единната валута на ЕС ще нарасне с 0,7%./БГНЕС

Banner 468 x 60 px