Зеленски зове Европа да остане единна срещу войната на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа да запази своето единство срещу войната на Русия, предаде БТА като цитира Ройтерс.

"Няма разделение, няма схизма сред европейците и ние трябва да запазим това. Това е нашата мисия номер едно през тази година", обърна се днес той чрез видеовръзка към конференция в Литва.
"Европа помага сама на себе си. Тя не само помага на Украйна да се противопоставя на Русия; това помага на Европа да се противопостави на руската агресия", каза Зеленски.

Вчера страните от ЕС останаха на различни мнения относно това какъв таван да определят за цените на руския петрол, за да намалят възможностите на Москва да финансира войната си. Днес украинският президент предложи на европейските лидери да се спрат на предложението за таван от 30 долара за барел. По думите му предложенията за таван от 60 или 70 долара за барел "звучат по-скоро като отстъпление" пред Русия.

"Много съм благодарен на нашите балтийски и полски колеги, за техните предложения, които са доста смислени, да се определи 30 долара за барел. Това е много по-добра идея", каза Зеленски.

Banner 468 x 60 px