Постепенно се възстановява енергоснабдяването в Украйна

Украйна постепенно възстановява енергийната си система след тежките руски атаки през последните седмици. Около половината от мрежата беше извън строя, а ремонтите отнемат повече от предвиденото време, заявиха от Укренерго.

В Украйна вече има сняг, а температурите са минусови. Опасенията на властите са, че има хора, които е възможно да изгубят живота си заради хипотермия.

Според външния министър на страната - Дмитро Кулеба, атаките срещу гражданската инфраструктура са "отмъщение" за провала на руските военни на фронта.

По думите на Кулеба няма условия за провеждане на мирни преговори между Киев и Москва. Акцент в среднощното обръщение на президента Зеленски беше липсата на ток и вода. Постепенно, малко по малко, възстановяваме всичко, заяви украинският президент.

"Ремонтните дейности продължиха през целия ден - постепенно възстановяваме електричеството, отоплението, водоснабдяването и комуникациите. Все още имаме проблеми с водоподаването в 15 области. Най-тежко е положението в районите на Киев, Кривгород, Днепропетровск, Лвов, Полтава и Харков. Тежко остава положението и с енергоснабдяването почти навсякъде. Но постепенно, малко по малко, мрежата се възстановява и все повече потребители имат ток", каза още Володимир Зеленски.

Banner 468 x 60 px