Войната: Русия настъпва в Донецк, в старт е план за възстановяване на Украйна

След като овладяха Лисичанск, руските сили се насочват към следваща цел в Източна Украйна. Това е град Славянск в Донецка област, който преди войната е имал население от около 100 000 души. Градът е подложен на масиран обстрел и от неделя до днес са загинали най-малко седем души.

Очаква се офанзивата да продължи и към близкия град Краматорск. Той е административен център на района от Донецка област, който остана под украински контрол след 2014 г., когато сепаратисти отцепиха част от областта в непризнатата ДНР.

Близо 40 европейски страни дадоха старт на подготовката за своеобразен "План Маршал" за възстановяване на Украйна след войната. Техни представители подписаха Декларация от Лугано в края на двудневния форум в швейцарския град. България не участва на форума.

В документа, който няма юридическа сила, страните осъждат руската агресия и призовават Кремъл незабавно да изтегли войските си. Установени са принципи, по които да се ръководят усилията за възстановяване. Условие за предоставяне на средства е провеждането на реформи, особено борба с корупцията.

В окупираното пристанище Мариупол проруските сепаратисти са конфискували два кораба, плаващи под чужд флаг, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на документи, в които корабите са обявени за "държавна собственост". Това е първото подобно действие, засягащо търговски плавателни съдове.

Banner 468 x 60 px