Котировките на петрола се повишиха в азиатската търговия днес, тъй като запасите от суров петрол в САЩ намаляха. Американските рафинерии увеличиха темповете си на преработка, а запасите от бензин спаднаха, сигнализирайки за по-голямо търсене, информира Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха с 35 цента или 0,4 на сто до 85,43 долара за барел.

Американският лек суров петрол поскъпна с 36 цента или 0,5 на сто до 82,47 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляха с 3,4 милиона барела, до 445,1 милиона барела през седмицата, приключила на 5 юли. Анализатори анкетирани от Ройтерс очакваха далеч по-скромен спад – с 1,3 милиона барела.

banner

Американските запаси от бензин са надолу с 2 милиона барела до 229,7 милиона барела.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи в своя месечен доклад, публикуван вчера, че се придържа към прогнозата си за относително силен растеж на глобалното търсене на петрол през 2024 и 2025 година. Устойчивият икономически растеж и въздушният транспорт ще подкрепят използването на горива през летните месеци, смятат от ОПЕК.

Растежът на цените на петрола обаче беше ограничен, тъй като прекъсванията на доставките на рафинериите и офшорните производствени съоръжения заради урагана „Берил“ бяха минимални. Природната стихия връхлетя в понеделник Тексас с ветрове, които достигаха скорост от близо 129 километра в час./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space