Украинските военни заявиха, че силите на Киев са изтласкали руските войски от район в град Часов Яр (на украински Часив Яр) на източния фронт на бойните действия, който се смята за следващата цел на Москва в бавното ѝ настъпление в региона, предаде Ройтерс.

Според руски доклад обаче силите на Москва са унищожили комуникационна кула в близост до града и са постигнали по-нататъшен напредък, предаде БТА.

Руските сили бавно си проправят път през части от Източна Украйна, превземайки няколко села, след като през февруари завзеха ключовия град Авдеевка.

Часов Яр се намира на височина на 20 км западно от Бахмут – град, който руските сили превзеха преди година след месеци сражения. И двете страни разглеждат града като потенциална отправна точка за настъпление на Русия към ключови градове в източната част на Донецка област, включително Краматорск и Славянск.

banner

Назар Волошин, говорител на южната група сили на Украйна, заяви пред медиите че руските сили са се изнесли от квартал „Канал“ на Часив Яр по канала Сиверски Донец-Донбас, който минава покрай източния край на града. Той добави, че за 24 часа руските войски са обстрелвали силите на Киев в повече от 200 случая, предимно на южните подстъпи на града.

В доклад на Генералния щаб на украинската армия късно снощи се казваше, че руските войски са се опитали да отблъснат украинските сили шест пъти край Часив Яр. Три атаки са били отблъснати, а боевете все още са обхванали района.

Посолството на Украйна във Вашингтон публикува в „Екс“ призив за спиране на руското настъпление към Часов Яр, в който се казва, че Русия отчаяно се опитва да унищожи града, нанасяйки удари дори по повредени църкви и цивилни жилищни блокове. „Трябва да попречим на Русия да го превърне в град-призрак, преди да е станало твърде късно“.

Руската информационна агенция ТАСС обаче цитира командирът на руска бригада Станислав Орлов, който казва, че силите му са унищожили комуникационна кула на най-високата точка на града. „Това позволи пробивът да бъде осъществен без загуби“, според неговите думи.

Украйна отдавна очакваше руското настъпление към града, отбелязва Ройтерс. Миналия месец нейният главнокомандващ Олександър Сирски заяви, че силите на Москва се надяват да превземат Часов Яр навреме за церемониите по случай 9 май, когато се отбелязва годишнината от победата на СССР във Втората световна война.

Над половината сблъсъци вчера са станали в района на Покровск в Донецка област, отбеляза още украинският генерален щаб във вечерния си доклад, като посочи, че „врагът търси начини да пробие отбраната ни“, предаде ДПА.

Фронтовата линия обаче остава непроменена.

Украинските военни съобщават и за тежки боеве около селището Мирное, западно от град Запорожие, където руска бригада е загубила около 95% от войниците си след масирани удари, според изявление, публикувано от украинската информационна агенция УНИАН.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space