Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия за втора поредна сесия под натиска на силния долар и сред устойчивите опасения на инвеститорите, че високите лихвени проценти скоро няма да започнат да намаляват, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха с 40 цента или 0,5 на сто до 84,84 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 39 цента или 0,5 на сто до 80,34 долара за барел.

Спадът все пак засега е символичен, тъй като и двата сорта поскъпнаха с около 3 на сто миналата седмица след данни за ръст на търсенето в САЩ.

banner

„Доларът поскъпва след обявените в петък по-добри от очакваното PMI данни в САЩ и опасенията около резултатите от изборите във Франция“, заяви Тони Сикамор, пазарен анализатор в Ай Джи (IG).

Силният долар прави петрола по-малко привлекателен за опериращите с двуги основни валути.

Американските петролни запаси спадат, след като седма поредна седмица се отчита ръст на търсенето на бензин, а потреблението на самолетни горива се върна на нивата си от 2019 г. преди пандемията, се посочва в анализаторско съобщение на Ей Ен Зет (ANZ).

Влияние върху цените продължават да оказват и геополитическото напрежение, свързано с войната в Газа, както и украинските атаки с дронове срещу рески рафинерии.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space