Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия поради опасения на пазарите относно глобалните перспективи за търсенето и очакванията за ръст на доставките, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, намаляха с 13 цента или 0,15 на сто до 84,12 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 14 цента или 0,17 на сто до 80,19 долара за барел.

И двата сорта вчера поскъпнаха с около 2 на сто и достигнаха най-високите си нива от април насам.

banner

„Петролните пазари се връщат към сигурността, която липсваше от известно време“, казва Франсиско Бланш, експерт към „Банк ъв Америка“ (Bank of America). По думите му запасите от суров петрол и рафинирани петролни продукти в САЩ и Сингапур, а и на други места, са на високо ниво.

Същевременно през първото тримесечие глобалното търсене е спаднало с 890 000 барела дневно на годишна база, а данните показват, че потреблението и през второто тримесечие се забавя.

През май, например, производството на китайските рафинерии е намаляло с 1,8 на сто на годишна база./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space