Европейските лидери се събират на извънредно заседание, за да решат въпроса с номинациите за висшите постове в ЕС на фона на резултатите от проведените преди седмица избори за Европейски парламент, предаде кореспондентът на БНР.
Имената за следващ председател на Европейската комисия и на Европейския съвет се завъртяха в публичното пространство още преди изборите за Европарламент.
Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Комисията, която обяви кандидатурата си още през февруари, изглежда почти сигурен, особено след добрия резултат на ЕНП на изборите, чийто водещ кандидат е тя, макар в медиите да се появи информация, че настоящият председател на Европейския съвет Шарл Мишел предлага за поста гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Отношенията между Мишел и Фон дер Лайен охладняха особено след т.нар. „дивангейт“ в Турция, когато тя бе пренебрегната от домакина – президента Реджеп Ердоган, а Мишел не възрази.
За поста председател на Европейския съвет се завъртя името на бившия португалски премиер Антониу Коща, а премиерът на Естония Кая Калас вероятно ще получи позицията на върховен представител по външната политика и сигурност.
Номинациите трябва да бъдат одобрени и от Европейския парламент.
България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space