Украинската армия съобщи, че ситуацията остава напрегната в района на Краматорск, където през вчерашния ден е имало 87 стълкновения. Напрежение има и на Кураховското направление.

В Харковска област продължават боевете край Волчанск.

Най-тежко остава положението край Покровск, в Донецка област, където руснаците над 30 пъти са се опитали да се вклинят в украинската отбрана.

По време на съвместната пресконференция на срещата на Г-7 президентът Зеленски каза, че в телефонен разговор китайският президент Си Цзинпин е заявил, че няма да продава оръжия на Русия, без да уточни кога точно се е състоял разговорът. Според Зеленски, ако Китай има същата визия за мир като Киев, тогава може да има диалог между тях.

banner

Украинският президент посочи, че се подготвят 10 двустранни споразумения в сферата на сигурността с партньорски държави. Такива договорености Киев вече има с всяка от страните от Г-7. Помощта, която Украйна получава от Запада, ще позволи окомплектоването на резервите и провеждане на ротация на подразделенията на фронта, смята Зеленски:

„Ключовият резултат за нас е, че ще имаме повече системи за противовъздушна отбрана. За да предпазим нашите градове. „Пейтриът“ е вече практически дума на украински език.
Ще получим също така допълнително оборудване и муниции за фронта“.
Вашингтон и Киев подписаха вчера 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, сходно с отбранителното споразумение, което САЩ имат с Израел. То е насочено към укрепване на защитата на Украйна и доближаване на Киев до членство в НАТО. САЩ се ангажират да обучават украински военни, да участват в съвместни учения, да доставят отбранителни системи и да си сътрудничат с Киев в отбранителната индустрия. За разлика от НАТО обаче Америка няма задължение да праща войници, поясни президентът Джо Байдън:

„Целта ни е да укрепим отбранителните способности на Украйна в дългосрочен план. Трайният мир обаче трябва да бъде гарантиран от способността на украинците да се защитават сега и да възпират бъдеща агресия по всяко време в бъдеще. Съединените щати ще помогнат в гаранциите, че Украйна ще може да направи и двете“.

Байдън допълни, че не е променил позицията си, че Украйна не бива да използва далекобойни американски оръжия срещу обекти на руска територия.

Украинският президент Володимир Зеленски определи споразумението като историческо и го нарече „най-силното“, което Украйна е сключвала след разпадането на Съветския съюз през 1991 година. По думите му, то е мост за Украйна към членство в НАТО.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space