„Хамас“ приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс.

Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, „Хамас“ и друга екстремистка групировка – „Ислямски Джихад“, изразяват готовност за позитивен подход и прекратяване на войната.

Но – според източник на Франс прес – към плана за временно прекратяване на огъня и размяна на пленници, предложен от американския президент Джо Байдън и одобрен от Съвета за сигурност, те прибавят някои от старите си искания, отхвърляни досега неколкократно от Тел Авив, включително график и времева рамка за постоянно примирие и пълно изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа.

Засега реакция от израелска страна няма.

banner

От Белия дом заявиха, че Съединените щати все още проучват отговора на „Хамас“. А войната вече навлезе в 9-ия си месец. Към 1200 израелци, които бяха избити от екстремистите при нападението на 7 октомври, се прибавиха повече от 37 хиляди жертви от Газа – брой, който продължава да расте.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space