Цените на петрола продължиха да се покачват в днешната азиатска търговия, стимулирани от очакванията САЩ да купуват, за да попълнят стратегическия си резерв, но ръстът все пак беше ограничен от силния долар, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се покачиха с 28 цента или 0,3 на сто до 81,91 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) добавиха 31 цента или 0,4 на сто до 78,05 долара за барел.

Петролът поскъпна с около 3 на сто вчера до най-високото си ниво от седмица насам под натиска на очакванията, че с настъпването на лятото търсенето ще се увеличи, а в същото време УФР ще остави без промяна лихвените проценти на срещата си, която започва по-късно днес.

banner

„Пазарите са движени от очаквания за повишено търсене през лятото и от перспективата САЩ да попълнят стратегическите си резерви, ако американският лек петрол остане под 79 долара за барели“, посочва Нироюки Кикукава, президент на „Ен Ес трейдинг“ (NS Trading), подразделение на „Нисан секюритис“ (Nissan Securities). „Тъй като WTI се движи до средните си нива за последните 200 дни, очакваме цените да запазят нивата си“.

САЩ могат да ускорят програмата по запълване на стратегическите си резерви, заяви миналата седмица министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм. Тя посочи, че желанието е петрол да се купува на цени от около 79 долара за барел.

Анализатори на „Голдмън Сакс“ (Goldman Sachs) междувременно казаха, че очакват сорт Брент да се покачи до 86 долара за барел през третото тримесечие, тъй като стабилното търсене ще предизвика дефицит на петролните пазари от около 1,3 милиона барела дневно./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space