Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта.

Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители.

Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели позиции по покриви на сгради и възвишения. На север, в град Газа, трима души са загинали при израелски въздушен удар срещу училище, в което са били подслонени разселени семейства. Израелски военни твърдят, че ударът е бил срещу укриващи се там бойци на „Хамас“, също както и при атаката срещу училищна сграда в Нусейрат в четвъртък, при която загинаха 40 души.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е добавил Израел към глобалния „списък на срама“ на извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт. Израелският постоянен представител в световната организация Гилад Ердан заяви, че това е неморално решение, което помага на тероризма и възнаграждава „Хамас“.

banner

Ислямистката групировка все още не дава отговор на обявената от американския президент Джо Байдън пътна карта за спиране на войната, а Израел изрази готовност за разговори, но не отстъпва от целта си да унищожи „Хамас“. Нова дипломатическа совалка в региона започва в понеделник американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space