На 7 юни руският президент Владимир Путин формулира теория за победата в Украйна, която предполага, че руските сили ще могат да продължат постепенното пълзящо напредване за неопределено време, да попречат на Украйна да проведе успешни контраофанзивни операции с оперативно значение и да спечелят войната на изтощение срещу украинските сили. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната.

Теорията на Путин за победата се основава на способността на Русия да издържи и да преодолее обещаната от Запада помощ за сигурността на Украйна и усилията на Украйна да мобилизира по-голяма част от икономиката и населението си за военни действия, което показва, че Путин вероятно оценява, че руските сили ще могат да използват предимствата си в жива сила и материална база, за да надделеят над украинските сили.

Теорията на Путин за победата се основава на критичното допускане, че Западът ще изостави Украйна на руската победа или по собствено желание, или в отговор на руските усилия да убеди Запада да го направи, а далеч не е ясно дали Западът ще го направи.

Путин индиректно посочи, че украинските удари по руска територия с оръжия, предоставени от Запада, не пресичат предполагаемата руска „червена линия“, която би довела до руска ядрена ескалация.

banner

По време на речта си на Санкт-петербурсгският икономически форум на 7 юни Путин силно акцентира върху предложенията за решаване на проблемите с недостига на работна ръка в Русия.

Путин се опита да представи икономическите проблеми на Русия в положителна светлина, вероятно за да подготви руските граждани да направят повече лични жертви, докато Русия поддържа продължителна война в Украйна за сметка на стандартите на руските граждани.

Путин продължи да полага усилия да представи украинския президент Володимир Зеленски като нелегитимен президент и определи украинската Върховна рада (парламент) като легитимен участник, с когото Кремъл може да преговаря вместо със Зеленски.

Неотдавнашните изявления на Путин са последните от поредица, целящи да замажат законността на удължения мандат на Зеленски чрез изопачаване на украинската конституция и украинските закони.

Путин се опита да представи своите деца и децата на други високопоставени руски служители в публичното пространство на форума в Санкт Петербург, вероятно за да създаде условия те евентуално да заемат високи и влиятелни роли в руското правителство.

Старши директорът на Съвета за национална сигурност на САЩ по въпросите на контрола на въоръженията, разоръжаването и неразпространението Пранай Вади заяви, че САЩ са подготвили нова политика в областта на ядрените оръжия, специално за да възпрат Русия, Китайската народна република (КНР), Северна Корея и Иран.

На 7 юни Министерството на отбраната на САЩ (МО) обяви пакет от мерки за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 225 млн. долара.

Френският президент Еманюел Макрон обяви на 6 юни, че Франция ще предостави на Украйна неуточнен брой изтребители Mirage 2000-5 и ще оборудва и обучи бригада от 4500 украински войници.

На 7 юни Върховният съд на Русия обяви несъществуваща организация за „екстремистка“, което съответства на предишни оценки на ISW, според които Русия се стреми да разшири правното определение за „екстремизъм“, за да преследва все по-често антивоенните настроения в страната.

Кремъл продължава да полага усилия за дестабилизиране на Балканите и за разваляне на Дейтънското споразумение от 1995 г., с което беше сложен край на войната в Босна през 1992-1995 г., вероятно като част от по-големи стратегически усилия, целящи да разделят и отвлекат вниманието на Европа.

Наскоро руските сили напреднаха край Сватове, край Часов Яр и северозападно от Авдеевка.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space