САЩ заявиха на Израел, че трябва да бъде напълно „открит“ по отношение на вчерашния въздушен удар, при който, според съобщенията, в централно училище в Газа, пълно с разселени хора, са били убити най-малко 35 души. Израелските военни съобщиха, че са извършили „прецизен“ удар срещу „комплекс на Хамас“ в училище, но управляваната от „Хамас“ правителствена медийна служба в Газа отрече твърдението.

САЩ призоваха Израел да идентифицира публично бойците на Хамас, които според тях са били убити, както и всякакви други подробности, които биха хвърлили светлина върху този инцидент, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър. На брифинг говорителят на израелската армия Даниел Хагари даде имената на девет бойци на Хамас и Ислямски джихад, които според него са били убити при удара. Той посочи, че продължава работата по идентифицирането на още хора.

Сградата на поразеното училище се намира в района на бежанския лагер Нусейрат. Ударът е бил нанесен от самолет на израелските военновъздушни сили. Израелските военни твърдят, че са били предприети „мерки за намаляване на риска от нараняване на цивилни“. В комплекса са действали терористи от Хамас и палестинския Ислямски джихад, които са участвали в кървавото нападение срещу общности в Южен Израел на 7 октомври миналата година.

Бомбардировката беше извършена в централна част на Газа, където в сряда Израел обяви нова военна кампания. Израелските сили заявиха, че няма да спрат сраженията по време на преговорите за прекратяване на огъня, които се засилиха, след като миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън очерта предложение за примирие.

banner

Миналата седмица лидерите на Конгреса на Съединените щати официално поканиха израелския премиер Нетаняху да направи обръщение, като по този начин демонстрираха най-новата си подкрепа за дългогодишния съюзник, въпреки нарастващите политически разногласия във връзка с военната кампания на Израел срещу Хамас в Газа. Очаква се Нетаняху да говори пред Конгреса на 24 юли.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space