Цените на петрола се задържаха близо до достигнатото четиримесечно дъно в днешната азиатска търговия. Пазарите оценяваха ефектите от най-новото решение на ОПЕК+ за увеличаване на доставките по-късно тази година, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, се повишиха с 4 цента до 77,56 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол с доставка месец напред останаха без промяна – на ниво 73,25 долара за барел.

И двата контракта поевтиняха с почти един долар вчера, спадайки до минимум от началото на февруари, след като предния ден се сринаха с около 3 долара.

banner

Спадът последва съобщенията, че Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници – ОПЕК+ планира да увеличи предлагането от октомври т.г., въпреки последните признаци за отслабване на растежа на търсенето на черно злато.

Споразумението, постигнато от ОПЕК+ в неделя, 02 юни, разшири така наречените доброволни ограничения на производството от ключови членове на организацията, включително Саудитска Арабия и Русия, до следващата година. Въпреки това, то предвижда отмяна на тези намаления на доставките през октомври тази година, по-рано, отколкото предполагаха мнозина.

„Брент остава под натиск, тъй като пазарът продължава да разглежда предложения от ОПЕК план за намаляване на доброволните съкращения като обвързващ ангажимент за увеличение с 500 000 барела на ден през четвъртото тримесечие на 2024 г., независимо от фундаменталните петролни перспективи или настроения в края на лятото“, коментира анализаторът на Ар Би Си (RBC) Хелима Крофт./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space