Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон очаква решението на „Хамас“ през Катар – един от посредниците в усилията за постигане на мир. Съливан съобщи, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс ще се срещне с катарски представители в Доха, за да обсъди последния вариант за споразумение, което предвижда три етапа към постигането на трайно примирие и според посредниците се доближава най-много до позициите на двете страни.

Представителят на „Хамас“ Сами Абу Зури каза по-рано, че палестинската групировка се отнася негативно към призивите на Вашингтон и Запада да приеме предложението за примирие, сякаш „Хамас“ е този, който пречи на сделката.“ Израелският премиер Бенямин Нетаняху на свой ред е категоричен, че не може да има мир, докато радикалното движение не бъде елиминирано.

Парламентът на Словения одобри признаването на независима палестинска държава, след като миналата седмица това направиха Испания, Ирландия и Норвегия. „За“ гласуваха 52-ма от 53-ма присъстващи депутати, а опозицията бойкотира заседанието. Словенският външен министър Таня Файон:

„Днес е голям ден. Направена беше важна стъпка. Словения взе историческо решение за признаването на държавата Палестина“.

banner

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space