Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските сили са съсредоточили атаките си в източната Донецка област, а не в североизточната Харковска, която от миналия месец е мишена на офанзива, предаде Франс прес.

„Основната част от боевете и най-масираните атаки се разгръщат в Донецка област. Всъщност именно там са съсредоточени руските нападения“, заяви вчера Зеленски в ежедневното си обръщение в социалните мрежи.

През 2022 г. Русия обяви, че е присъединила областта, въпреки че нямаше пълен контрол върху него.

Зеленски съобщи, че се е срещнал в Киев с основните командири на украинската армия след връщането си в страната си от посещения в няколко европейски столици, а също в Сингапур и Филипините, през последните дни.

banner

Руските сили постигнаха най-големите си териториални завоевания от година и половина насам при мащабно сухопътно настъпление срещу Харковска област, започнало на 10 май. Те превзеха няколко погранични села, принуждавайки хиляди хора да напуснат дома си. Украйна изпрати подкрепления и оборудване в района, подлагайки на още по-силен натиск отбраната си в момент, когато страда от недостиг на жива сила и боеприпаси, отбелязва АФП.

Кметът на Харков (втория по население град в Украйна) Игор Терехов, съобщи, че през май Русия е нанесла 76 въздушни удара по града, което е почти три пъти повече, отколкото през април.

Според някои анализатори руската офанзива в този район може да прикрива опит за пробив на други места по фронтовата линия, допълва БТА.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space