Цените на петрола продължават да спадат в днешната азиатска търговия след вчерашния срив, довел ги до най-ниските им нива от четири месеца насам, под натиска на очакванията, че добивите могат да бъдат повишени в края на годината, предаде Ройтерс.

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, загубиха 20 цента или 0,3 на сто до 78,16 долара за барел. Снощи Брентът затвори под 80 долара за пръв път от 7 февруари насам. Дневният му спад беше над 3 на сто.

Договорите за американския лек суров петрол с доставка през същия месец спаднаха със 17 цента или 0,2 на сто до 74,05 долара за барел. Вчера цената му се срена с 3,6 процента.

Страните от ОПЕК и съюзниците им от групата ОПЕК+, сред които е Русия, в неделя решиха да удължат доброволното свиване на добивите, възлизащо на 2,2 милиона барела дневно, и през 2025 г., но дадоха възможност на осем страни членки да повишат добивите след октомври, ако преценят, че това е правилно.

banner

Върху цените натежават и данните за свиване на потреблението на горива в САЩ, като средната цена за галон бензин е намаляла до 3,50 долара, по данни на „Газбъди“ (GasBuddy).

Официалните седмични данни за американските запаси от суров петрол и петролни продукти ще бъдат обявени по-късно днес./БТА

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space