Доналд Тръмп се превърна в първия бивш президент на САЩ, осъден за престъпление, след като съдебно жури в Ню Йорк го призна за виновен за фалшифициране на документи с цел да прикрие плащането на пари срещу мълчание на порнозвездата Сторми Дениълс преди провеждането на изборите през 2016 година. Това съобщава Ройтерс.

След продължили почти 12 часа дебати 12-членното жури обяви, че признава Тръмп за виновен по всичките 34 обвинения, които му бяха повдигнати. За всяка присъда се изисква единодушие. Сега Тръмп е изправен пред до четири години затвор.

Какво точно ще бъде наказанието за Тръмп все още не е известно. Обявяването на официалната присъда е насрочено за 11 юли.

Самият бивш президент на САЩ не признава вина. Той нарече процеса „позор“ и „нагласен процес“.

banner

„Не сме направили нищо лошо. Аз съм много невинен човек“, каза Тръмп, след като излезе от съдебната зала.

В присъдата си той обвинява настоящия президент на САЩ и негов основен опонент на предстоящите избори Джо Байдън.

„Цялата ни страна сега е манипулирана от администрацията на Байдън, за да нарани или навреди на опонента, политическия опонент“, подчертава Доналд Тръмп.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ, републиканецът Майк Джонсън, реагира на решението на журито. Той нарече присъдата на бившия президент Доналд Тръмп „срамен ден в американската история“.

„Американският народ приема това като закон и знае, че е неправилно – и опасно. Президентът Тръмп с право ще обжалва тази абсурдна присъда – и ще спечели!“, казва Джонсън.

Сегашният президент на САЩ Джо Байдън реагира на това решение. Според него „има само един начин Доналд Тръмп да не влезе в Овалния кабинет: при урните и да се гласува“.

В същото време в изявление кампанията на Байдън отбелязва, че присъдата показва, че „никой не е над закона“, пише CNN.

„Доналд Тръмп винаги е вярвал погрешно, че никога няма да понесе последствия за нарушаване на закона за собствена изгода. Но днешната присъда не променя факта, че американският народ се сблъсква с реалността. Все още има само един начин да задържим Доналд Тръмп извън Овалния кабинет: в избирателните урнит.

– Осъден престъпник или не, Тръмп ще бъде републиканският кандидат за президент“, пише в изявление Майкъл Тайлър, директор по комуникациите на кампанията на Байдън за изборите през 2024 година.

Тайлър подчертава, че заплахата от „втори мандат на Тръмп означава хаос, лишаване от американски свободи и подбуждане към политическо насилие“.

В същото време говорител на канцеларията на Белия дом Иън Самс каза: „Ние уважаваме върховенството на закона и нямаме повече коментари“.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space