Хусите обявиха, че са атакували край бреговете на Йемен няколко кораба, предаде Франс прес.

Нападенията са в отговор на израелската военна операция в град Рафах в най-южната част на ивицата Газа, каза свързаната с Иран групировка.

Сред атакуваните плавателни съдове е корабът за насипни товари „Лаакс“ (Laax). Собственост на гръцка компания и плаващ под флага на Маршаловите острови, той е бил улучен завчера от три ракети, съобщиха въоръжените сили на САЩ.

Корабът е понесъл щети, но е продължил по пътя си.

banner

Хусите започнаха да атакуват кораби в стратегическия район, през който минава 12 процента от световната търговия, както твърдят, в отговор на военната операция, която Израел предприе в ивицата Газа след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение „Хамас“ на 7 октомври, отбелязва АФП. През декември Съединените щати, близък израелски съюзник, създадоха международни сили за защита на корабоплаването в Червено море, а на следващия месец започнаха заедно с Великобритания да нанасят удари по цели на свързаната с Иран групировка, която контролира големи части от Йемен. Това обаче не спря хусите, които продължават да атакуват плавателни съдове.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space